7 съвета за по-добър контрол над холестерола

Лекарствата, които понижават холестерола, оглавяват класацията за най-продаваните лекарства в САЩ. Новият клас статини СЕТР инхибитори, бе доста рекламиран на конференцията в Чикаго.  Съобщено бе, че лекарството намалява LDL (лошия холестерол) с 39.8% и повишава със 138% HDL (добрия холестерол).Очевидно е действието на лекарството, но в излесдването са пропуснали да отговорят на най-важният въпрос, „ Води ли до по-малки инфарктии смъртни случаи?”.3 години по-рано, като чудо бе обявено статин с подобни механизми. За жалост обаче, смъртните случаи сред пациентите, които са приемали лекарството се е увеличило. Това е довело до спирането и от производство.Сигурно и вие си задавате въпроса, как е възможно, лекарство с благоприятен ефект да увеличи заболяванията? За съжаление обаче тези медикаменти не лекуват причините за хроничните заболявания. Заболяванията възникват в зависимост от това как се храним,колко се движим, как се справяме със стреса, какъв е социалният ни живот и от токсичните химикали и метали в околната среда.Не правилно е да се съди единствено по критериите на холестерола. Доста по-важен е размерът на фракциите на HDL  или  LDL.  Малките, плътни фракции са по-атерогенни, което означава, че те причиняват плаките и запушването на артериите, които водят до инфаркт.От другата страна, големите пухкави фракции са безопасни. Фракциите, които са малки се свързват с преддиабетното състояние или с метаболитния синдром и с диабета.

Нивото на LDL може да е нормално, но ако фракциите на  LDL са повече от 1000 е изключително опасно. Метаболитния синдром е проблемът на половината американци. Хубавата новина е, че се установява лесно, а лошата, че рядко се диагностицира.

Метаболитния синдром е главния виновник за сърдечните заболявания, диабета и състаряването, както и една от причините за деменцията и раковите заболявания.

Той също така влияе зле на половите функции и е причина за безплодието.

Въпреки всички тези негативни качества, този синдром се пренебрегва от лекарите. Причината е, че все още няма лекарства за резултатно лечение и лекарите са се съсредоточили върху нещата, които могат да се лекуват с медикаменти.

One Reply to “7 съвета за по-добър контрол над холестерола”

  1. Пенка Златева :

    Браво за тази статия. Много е полезна. Аз знам, че всеки трябва да знае колко му е холестерола.Знам, че има много голямо значение за сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.