Червено цвекло – 7 причини да го включите в менюто

червено цвекло и сок В древността хората са използвали това, което им е давала природата. За жителите на Средиземноморието и Вавилон червеното цвекло е било преди всичко лечебно растение. Тъй като е богато на витамини от група В, желязо, мед, манган, калий и други полезни вещества,  то е било използвано като оръжие в борбата с много болести. Днес цвеклото заслужено заема място сред продуктите за здравословно хранене, като оказва благоприятно въздействие на много функции на организма.

Нормализира кръвното налягане

Цвеклото е богато на нитрати, които в организма генерират азотен оксид. Той разширява кръвоносните съдове , превръщайки ги в супермагистрали за насищане на организма с хранителни вещества. Като цяло се подобрява циркулацията на кръвта и се наблюдава намаляване на кръвното налягане. При изследване е било установено , че мъже които изпиват на ден по 1 чаша сок от цвекло, налягането пада с 10 единици.

Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

В цвеклото има голямо количество от растителния алкалоид бетаин и фолиева киселина. Те заедно предизвикват намаляване на нивото на хомоцистеин – сяросъдържаща аминокиселина в кръвната плазма. Според някои проучвания излишъкът на хомоцистеин може да предизвика формирането на атеросклеротични плаки и да повиши риска от сърдечно-съдови инциденти, поразявайки стените на кръвоносните съдове.

Червеното цвекло повишава издържливостта

Не случайно професионалните спортисти включват цвеклото в диетата си.  Нитратите, които се съдържат в сока от цвекло спомагат за оптималното усвояване на  на кислорода от организма ни. Ако сокът се пие 2-3 часа преди тренировка, то спортистите се уморяват по-малко и могат да увеличат времето за тренировка до 15%.

Подобрява работата на мозъка

Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, като увеличава притока на кръв към мозъка и подобрява неговите функции. Това е много важно за възрастните хора, при които имат намалена способност да го генерират . При хора на възраст, пиещи сок от червено цвекло ежедневно, се забавят болестите като деменция и се подобрява организираността и вниманието към детайлите.

Червеното цвекло намалява натоварването на черния дроб

Черният дроб ежедневно изпълнява работа по пречистване на кръвта и детоксикация на организма. Цвеклото облекчава тази задача. Изследванията показват, че бетаинът може да намали мастните натрупвания в черния дроб, да намали размера му и лошия холестерол.

Подпомага борбата с хроническите болести

Съдържащите се в цвеклото мощни антиоксиданти ( беталаини) оказват противовъзпалително действие и подпомагат борбата с такива заболявания, като затлъстяване, болести на сърцето, някои видове рак.  Бетаинът ефективно повлиява кожни и чернодробни тумори. Понастоящем се водят изследвания за използване на тези антиоксиданти като средство за борба с рака на млечните жлези.

Нормализира храносмилането

Една чашка цвекло доставя на организма приблизително 4 г целулоза, неразтворими влакна, които ускоряват работата на червата и предпазват от хемороиди и дивертикулит. Трябва да се внимава с приема на концентриран сок от червено цвекло, защото може да причини диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.