Сена – Cassia angustifolia

Латинско име на сена

Cassia angustifolia – сем. Leguminosae

Други български имена на сена

касия, теснолистна касия, майчин лист

Имена на чужди езици на сена

Alexandrian senna, Indian senna, senna, Tinnevelly senna, true senna (английски); casse, sene d’Egypte (френски); alexandrinische Senna (немски); sen de Espana, sena alejandrina  (испански)

Разпространение на сена

Идва от пустинните и полупустинни райони на Източна Африка и Южна Арабия. В другите части на света се култивира.

Описание на сена

Еднометров храст или полухраст с последователни чифтоперести листа, които имат 4-5 двойки ланцетни, заострени в края листчета с дължина до 4см и широчина 1-2см. На цвят са сиво-зелени и са матово окосмени. Цветовете са жълти, неправилни, с дълги дръжки в пазвите на листата и са групирани в гроздове. Имат 5 венчелистчета с обратна яйцевидна форма, също жълти. Ражда тънки 5-сантиметрови кожести шушулки с формата на бъбрек и с до 10 семена.

Дрога (Използваема част) на сена

2-3 пъти в годината се берат листчетата на чифтоперестия лист, които се сушат при 50 градуса. Имат лека миризма и горчив вкус. Плодовете също могат да се използват, като се берат след като семената узреят.

Съдържание (Химичен състав) на сена

Съдържа 3% антрахонови глюкозиди (сенозиди А, В и т.н.), алоеемодин, хризофанол, флавони, кемпферол, слуз, соли на винената киселина, антранолови гликозоди, тартарати, пинит (захарен алкохол) и горчиви вещества.

Действие и приложение на сена

Лекува хроничен запек. Очистително средство. Взема се за отслабване.

Приготвяне на сена

Студен извлек от касия се приготвя от 1 супена лъжица нарязани на ситно листа, които се киснат за 1 нощ в 250мл вода. Прецежда се и се пие наведнъж. Може да се приготви и отвара – 1 супена лъжица от листата или плодовете са варят 5 минути в 0,2 литра вода и се пие преди лягане.

Внимание! Поради силното си очистителното действие при предозиране предизвиква колики! Не нарушава резорбцията и нормалната функция на тънките черва, като рициновото масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.