Първа помощ при травми на роговицата

Най-разпространените травми на окото с увреждане на роговицата – прозрачната външна обвивка на очната ябълка. Възможните причини са всеки контакт с прах, мръсотия, пясък, дървени или метални стружки и даже с края на хартия. Като правило такава повреда засяга само повърхността на окото и се нарича абразия (драскотина). При попадане на инфекция на мястото на драскотината може да се образува язва, а това вече е сериозно заболяване.

В бита роговицата може да се повреди при занимания със спорт или при ремонт. Малко дете може да повреди роговицата си с нокът. На нея могат да попаднат и капки битова химия или антифриз.

Роговицата е чувствителна и нейните наранявания са болезнени. При това възниква усещане, че в окото е попаднал пясък. Травмите на роговицата често са съпроводени със течене на сълзи, размитост на зрението, болка и зачервяване на окото. Започва главоболие.

По какъв начин можем да подобрим състоянието

В случай на травма трябва да се отиде при лекар. Като допълнителна мярка може да се направи следното:

  • Да се промие окото с чиста вода или физиологичен разтвор, използвайки за това специална ваничка или чиста чашка. Промивката ще помогне да се отстрани от окото чуждото тяло, травматизиращо роговицата.
  • Да се мигне няколко пъти. С помощта на това движение може да бъдат отстранени дребни частици или пясък.
  • Да се дръпне горния клепач, така че да закрие долния. Ресниците на долния клепач ще помогнат да се отстрани полепналото към роговицата чуждо тяло.
  • При това не бива да се извършват действия, които могат да усилят увреждането.
  • Не бива да се опитваме да извадим чуждото тяло от очната ябълка самостоятелно да отстраняваме голямо чуждо тяло, пречещо на окото да се затвори.
  • Да се търка окото. Докосванията и натискането на окото утежняват последствията от драскотината.
  • Да се докосва окото с пинцета, клечки за уши или други инструменти. Така може да се получи още една травма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.