Пийте вода, за да сте здрави и през зимата

vodaИзследванията сочат, че близо 70% от хората не пият достатъчно вода. При три категории от тях – малките деца, спортистите и възрастните – това може сериозно да навреди на физическата форма и интелектуалните способности.

Жаждата – сигнал за опасност

Като основна градивна част от нашето тяло, водата е необходима за всички жизнени функции. Важно е всеки да прецени какви са неговите индивидуални нужди в зависимост от конкретните му занимания и околните условия. Чувството за жажда се появява, за да информира за дефицит на вода в организма и свидетелства за вече настъпило обезводняване. Жаждата е повече предпазен, отколкото регулиращ механизъм.

За какво служи водата?

Тя участва във всички жизнени процеси на организма, играе главна роля в различните потоци на тялото, участва в термичното регулиране чрез отделянето на пот, в изхвърлянето на течните отпадъци и в хомеостазата.

Подновяването на водата в тялото става с приемането на около 2,5 литра течности на ден – така се компенсира изгубеното чрез потта, урината, минералните соли и изпаренията. Обезводняването настъпва, когато се наруши това равновесие и набавянето на вода е недостатъчно. Тялото не разполага с резерви и тайни водни складове, но въпреки това съществува предпазна система – при намаляването на водното съдържание се увеличава концентрацията на кръвна плазма и се отделя антидиуретичният хормон, който влияе на филтрирането на водата от бъбреците, така че се стига до т.нар. „икономичен режим“ и отделянето на токсините се прави с по-малко вода.

При достигането на определена концентрация на урината обаче, този регулиращ механизъм става недостатъчен и пиенето на вода е наложително.

Как да се хидратираме ефикасно?

С храната ние си осигуряваме средно по 1 литър вода на ден. Останалите литър и половина трябва да бъдат набавени с приемането на течности. Това количество е средната стойност. Реалната консумация зависи от възрастта, теглото, интензивността на физическата дейност, здравословното състояние и външните фактори, като време, температура, влажност на въздуха и т.н.

До какви последствия за здравето води обезводняването?

Без всякакво съмнение, недостигът на вода увеличава риска от уринарни инфекции и камъни в бъбреците, както и от хроничен запек. По-малко известни са вредите върху поведението и говора, хипотонията на очната ябълка, забързания сърдечен ритъм, рязкото спадане на кръвното налягане, отслабването на паметта, забавеното мислене и затрудненото смятане, както и една обща отпадналост.

За сметка на това няма научни доказателства, че пиенето на вода поддържа кожата по-млада или подпомага загубата на тегло.

И малко интересни факти и съвети

Количеството вода в човешкото тяло е 75% при новородените, 70% при децата, 60% при хората на средна възраст и 45-55% при хората в напреднала възраст. Това се обяснява с постепенната загуба на немазните телесни тъкани, които се състоят почти изцяло от вода.

Най-добре се хидратират хората, които пият различни видове течности – чешмяна, минерална и газирана вода, кафе, чай, билкови отвари, плодови сокове, млечни напитки и др. Добре е течностите да се приемат на 6 пъти по 250 милилитра извън храненията, за да не смущават храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.