Няколко лесни и бързи упражнения при дисковата херния

дискова-хернияДископатията е по-лекото заболяване от дисковата херния, но какво да правим, ако се стигне до нея?
Няколко упражнения биха били добре за организма.

Застанете изправени в изгодно положение с разкрачен стоеж, с ръце на кръста. Започнете с първото упражнение, с наклон наляво, като лявата ви ръка е на кръста, а дясната отива над главата. В това положение се задържа до 20 секунди. След същото се повтаря, но този път на другата страна и с другата ръка, като отново се задържа 20 секунди.

Следва второ упражнение, което е ориентирано към долната част на кръста и задната част на бедрото. Всъщност, това упражнение се бърка доста често като не се изправя кръста, а е извит. Това е грешна позиция. Трябва в ниската част да е максимално изправен и изпънат напред, за да може и гръбнака по този начин да бъде максимално изпънат. През това време ръцете могат да се подпрат на колената – при по-начинаещите. Ако сте по-напреднали, по-добре ги спуснете още надолу като максимума е да бъдат опрени в пода. Отново задържаме 20 секунди.

При следващото упражнение отново е необходимо да заемете изходно положение. Изправете ръцете си над главата, след което се прави накланяне назад, като се задържа тази позиция за 20 секунди, но внимавайте накланянето да не е прекалено голямо, тъй като има вероятност да се появи силна болка. След като минат 20 секунди, отново връщате в изходно положение. Това упражнение се повтаря няколко пъти.

При следващото упражнение е необходимо в изходното положение да е тип „седеж”, тоест да сте седнали, с изпънати крака напред и изправен гръб и отпуснати надолу ръце – могат да са подпрени в пода. И така. Първата стъпка е да направите наклон напред с изправен гръбнак. И тук както при останалите упражнения се задържа около 20-тина секунди, стремейки се максимално да обтегнете задната част на бедрото.

При следващото кратко упражнение, изходното положение е тип лицева упора – краката и таза са опрени в пода, тялото (от кръста нагоре) е изправено (като се подпирате на ръцете си), а главата трябва да гледа напред. Задържаме тази поза 20 секунди.

При следващото упражнение изходното положение е тилен лек, ръцете са на пода, а единият крак се вдига нагоре и след това настрани към противоположната ръка. Кракът трябва да бъде изправен в коляното. Тази поза се задържа за 20 секунди, след което се прави смяна на краката и отново се задържа 20 секунди.

Това са само малка част кратки упражнения, които можете да прилагате при наличие на дискова херния в ранен период (по-тежкото заболяване, след дископатията).

Можете да прилагате тези упражнения веднъж или 2-3 пъти дневно, по което време желаете, но ако имате възможност е препоръчително упражненията да се правят сутрин, когато гръбнака е най-схванат. Имайте предвид, че ако някое от упражненията предизвика болка при прилагането му, веднага трябва да прекратите дадените упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.