Напълняването по време на бременността – колко ли е нормалното?

Напълняването през бременността – колко е нормалното?

Нито храната за двама, нито оскъдните порции са желателни през самата бременност. Какво ли е нормалното тегло, което да се наддаде за деветте важни месеца от бременността?

Качването на теглото зависи от няколко фактора като: началното тегло преди забременяването, особеностите от организма при бъдещата майка, предразположености към разни болести, вредни или добри хранителни навици, включва режими на хранене и количеството храна, които ще се приемат, дали ще е бременността едноплодна или многоплодна.

По време на бременността наддаването на килограми е неизбежно: плодът расте, като са му необходими разни хранителни вещества, различни витамини и минерали, като цяло „градивния материал“ за органогенезата, нараства също масата и на матката, засилва се и развитието на плацента, натежава и околоплодната течност, неминуемо е и създаването на мастните тъкани и депа по корема, ханша и бедрата – осигуряващи защитата на плода и съхраняващи енергия за периода на кърменето, наедрелият бюст също наклонява везната.

Според акушеро-гинеколозите, за нормално тегло се приема наддаването на около 10 – 12 килограма за цялото време за бременността, като това се отнася само за жените със започнато нормално тегло и в отлично здравословно състояние.

При началното тегло на една жена, което е под нормата, затова през бременността е възможно да се понатрупат повечко килограми, някъде между 12 – 18 килограма.

При наднорменото тегло е валидно точно обратното, за допустимо се смята наддаване, което следва да е от 6 до 10 килограма, като при степента на затлъстяването се допуска добавянето само на още 6 килограма.

За нормално тегло при многоплодна бременност се смята, когато покачването на теглото е повечко някъде между 14 – 19 килограма.

Какви са критериите определящи дали дадено наддаване на тегло е нормалното?   Самата преценката се свежда до елементарна аритметика. Пресмята се сумата на: теглото на плода вариращо някъде от 2,5 до 3,8 килограма, теглото на плацента около 500 – 600 грама, нарасналата матка към 1 килограм, уголемяването на гърдите с 500 грама, нарастването на околоплодната течност между 800 – 1000 грама. Добавят се и особености, които са характерни за тялото на бременната влияещи на теглото, като  характерно е увеличаването на обема на кръвта в тялото, обясняващо допълнителното увеличаване на маса до 1,5 килограма, от увеличаването на междутъканна течност се прибавят някъде към 1,5 или 2 килограма, скорошните подкожни мазнини в областите по корема, по ханша и по бедрата тежат средно някъде към 3,5 килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.