Момина сълза – Convallaria majalis

Латинско име на момина сълза

Convallaria majalis – сем. Liliaceae

Други български имена на момина сълза

гергьовденче, бисерче, майче

Имена на чужди езици на момина сълза

lily-of-the-valley (английски); muguet (френски)

Разпространение на момина сълза

Среща се най-вече в Европа, но расте също и в Северна Америка и Азия. Най-често се открива из градините, а по-рядко в диво състояние. В България вирее сред поляни, храсталаци, градини и сенчести градини. Почти не се среща в планините. Издържа на студ и обича влажните и полусенчести места.

Описание на момина сълза

Многогодишно тревисто растение с изправено стъбло, достигащо до 23-30см. Листата му са с елипсовидна форма и имат жилки по дължина. Цъфти с до 13 бели, дребни, кълбесто-звънчевидни, събрани на върха на стъблото в рядко, обърнато на една страна, гроздовидно съцветие. Околоцветникът е шестлистен, сраснал. Тичинките са 6, прикрепени в основата на околоцветника. Плодникът е 3-гнезден с горен яйчник. Плодът е малка червена ягода. Цъфти в края на пролетта.

Дрога (Използваема част) на момина сълза

Берат се цветовете, листата, както и цялата надземна част (Herba Convallariae). Използва се и маслото. Момината сълза се суши на температура до 60 градуса. Надземната част в свежо състояние е с висока биологична активност, която намалява след изсушаването. Всичките части на момината сълза са отровни!

Съдържание (Химичен състав) на момина сълза

Сърдечни гликозиди (най-вече в цветовете, където са до 0,6%) – конвалатоксол, конвалатоксин, конвалозид. При хидролиза конвалатоксинът се разпада на строфантидин (агликона) и L-рамноза. Съдържа още етерично масло с фарнезол, конваларин (сапонин) и флавоноиди.

Действие и приложение на момина сълза

Използва се вътрешно при кардиална астма, акутен и хроничен ендокардит, аритмия, тиреотоксикоза, сърдечни неврози при критическата възраст, при бременност и сърдечни заболявания от хора, с утежнено състояние, страдащи от други заболявания (астма, дисменорея, хидропс). От момината сълза се произвеждат препарати, които действат тонизиращо на сърцето, антиаритмитично, упойващо и диуретично. Използват за лечение на лека сърдечна недостатъчност, както и след преминато лечение с дигиталис.

Приготвяне на момина сълза

Прилага се като тинктура по 20 капки с вода, 2-3 пъти на ден. Често се комбинира с бомиди и валериана.

Внимание: Момината сълза е силно отровна билка! Да не се използва от хора, прекарали мозъчен инсулт, миокарден инфаркт и други подобни. Възможните странични ефекти при предозиране включват гадене, повръщане, гърчове и дори кома. Ако препаратите от момина сълза не са пречистени от сапонините, не се препоръчват при гастроинтестинални смущения и заболявания на черния дроб или бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.