Мечо грозде – Arctostaphylos uva-ursi

Латинско име на мечо грозде

Arctostaphylos uva-ursi – сем. Ericaceae

Други български имена на мечо грозде

кукузе, диви черешки

Имена на чужди езици на мечо грозде

bear-grape, bearberry, hog-cranberry, kinnikinnick, mealberry, mountain-box, upland-cranberry (английски); bousserole, raisin d’ours (френски); Barentraube (немски); orsella (италиански); gayuba (испански)

Разпространение на мечо грозде

Среща се край иглолистните гори, планините, сухите и каменисти поляни. У нас расте по почти всички планински райони.

Описание на мечо грозде

30-сантиметров, дребен, вечнозелен, пълзящ храст с полегнали стъбло и тъмнокафява кора. Листата му са вечнозелени, с яйцевидна форма, стеснени в основата си, кожести, закръглени, имат къса дръжка и власинки по ръба си. На върха си или заоблени, или с късо и извито назад връхче. От долната страна са светли, а отгоре тъмнозелени. Цъфти през Юни и Юли с дребни, бели или розови цветове, които са звънчевидно кълбести и имат 10 тичинки. Ражда червени плодове с по 6 костилки.

Дрога (Използваема част) на мечо грозде

През Май и Юни се берат листата, като скубането на растението е забранено.

Съдържание (Химичен състав) на мечо грозде

Листата на мечото грозде притежават отначало стипчив, а след това металическо-сладникав вкус. Те се разпознават от листата на червената боровинка, които не са мрежесто-вдлъбнато жилковани и по долната си страна са осеяни с множество жлезички, които се виждат като малки точки.

Химичен състав на мечо грозде

фалфонол (изокверцитин и хиперозид), дъбилни вещества (елаготанини и галотанини), етерично масло, арбутин, елагова и мравчена киселина.

Действие и приложение на мечо грозде

Вътрешно се приема при цистит, пиелит, нефропиелит, камъни или пясък в бъбреците или жлъчката, диабет, високо кръвно, хематория, хемороиди. Действа противотуморно и антисептично за пикочните пътища.

Приготвяне на мечо грозде

Листата се нарязват на ситно и 2 супени лъжици от тях се накисват 2 чаши студена вода за 24 часа. Сварява се за 5 минути, след което се прецежда и се пие за един ден. Като антисептично лекарство се приема под формата на настройка. Като към 1-2 супени лъжици 3-4 пъти на ден може да се прибави и 1 чаена лъжица сода за хляб, която засилва действието.

Внимание: В по-големи дози билката предизвиква изостряне на възпалителните изменения в туболарната система на бъбреците, което е съпроводено от повръщане и разстройство. Поради тази причина мечото грозде се приема в комбинация с други билки. Също така дразни маточната мускулатура и не се препоръчва за използване от бременни жени. Отварата от листата не се препоръчва поради това, че при варенето се извлича значително количество танинови вещества, които дразнят стомаха и червата. Не трябва да се употребява продължително време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.