Луда краставица – Ecbalium elaterium

Латинско име на луда краставица

Ecbalium elaterium – сем. Cucurbitaceae

Други български имена на луда краставица

църкало, див пипон, куче пъпеш

Разпространение на луда краставица

Родината му е Средиземноморието, но се среща и в Мала Азия и Европа. В България расте покрай пътища, по песъчливи места, изкопи, край огради. Обичат топлите райони.

Описание на луда краставица

Многогодишно тревисто растение с еднометрово, полегнало или изправено, сочно стъбло, покрито с грапави трихоми. Има широко триъгълни листа, почти копиевидни, които се държат на 2-15см дръжки. От горната страна са тъмнозелено, а отдолу – сиво-зелени и покрити с гъсти и груби власинки. От Юни до Септември цъфти с бледожълти еднополови цветове. Мъжките са събрани в гроздовидни съцветия, а женските са разположени поединично на дълги дръжки. Чашката е сраснала, а с 5 листа. Венчелистчетата са 5 и имат 2-3 зелени жилки. Ражда елипсовидна ягода с дължина 4-5см, която има жълто-зелен цвят и е покрита с власинки. Семената на лудата краставица са черни и леко сплескани.

Дрога (Използваема част) на луда краставица

От Август до Октомври се берат още неузрелите плодове, от които се използва и сока.

Съдържание (Химичен състав) на луда краставица

Съдържа глюкозиди, които обикновено се обединят с общото алфа и бета-елатерин, който има силно горчив вкус. Откриват се още киселини, елатераза, смоли и белтъчни вещества. Елатеринът действа като силно слабително, но не се съдържа в зрелите плодове. Частта над земята съдържа още витамини и алкалоиди.

Действие и приложение на луда краставица

Вътрешно се използва като силно очистително средство. Помага при бъбречни заболявания, парализа, ревматизъм, отоци със задържане на течности, жълтеница, наркотично отравяне, вирусен хепатит, както и Боткинова болест. Външно се прилага ревулсивно при невралгии, ставни възпаления, ревматизъм, синузит, ишиас, хронични ринити, както и при абсцеси и болки. Действа обезводняващо.

Приготвяне на луда краставица

Билката се приема само след лекарско предписание и то в малки дози.

Внимание: Лудата краставица е отровна! Пресният сок в доза над 0,6гр приет вътрешно може да се окаже смъртоносен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.