Лохии

golemi-poriМатката и влагалището се възвръщат отново към нормалната големина, а млечните жлези поемат функцията да образуват мляко. През това време течението от матката (лохиите) отразява промените в нейната лигавица. Това е наистина нормално явление, при което трябва да заздравее по-големият от длан участък в маточната лигавица, към който е била прикрепена плацентата. За да не се получи инфекция, е необходима изключителна чистота, докато се затвори дефектът в лигавицата, наподобяващ голяма рана. Нормалните лохии у родилката са белезникави с блудкава миризма. Трябва да се потърси съветът на акушер-гинеколога, ако секретът стане кървав или получи гнилостна миризма. Никоя жена не трябва да пропуска предвидения седмици след раждането контролен преглед. Той ще й осигури увереността, че всичко е отново напълно наред.
Най-добре е през първите дни външните полови органи да се обливат както в родилния дом. Ако при измиването се използва кърпа, докато има лохиален секрет, тя трябва да се изварява ежедневно. Същото важи и за бельото.

Превръзките и замърсеното бельо трябва да се пипат само с гумени ръкавици. Те се използват и за отстраняването на предмети, изцапани със секрет, след което се измиват и изплакват добре. Най-добре е използваните превръзки да се изгарят или пък да се увиват добре в хартия (или да се поставят в найлонов плик), след което да се изхвърлят в сметта. За да се избегне съприкосновението на останалите части на тялото, и особено на гърдите с лохиите, родилката не трябва да използува вана. Тя може да се къпе права под душа (половите органи се измиват последни). След това ваната трябва да се измие грижливо с дезинфекционно средство и много вода.

По отношение на половия живот е необходимо да се проявява разбиране и съобразяване със състоянието на родилката. Биологичните процеси в женския организъм след раждането не позволяват полови сношения в послеродовия период. Лекарят определя продължителността на половото въздържане в зависимост от тежестта на раждането и протичането на послеродовия период. Обикновено половите сношения могат да бъдат подновени 6 седмици след раждането. Трябва да се има предвид, че може да настъпи нова бременност преди появата на първата редовна менструация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.