Кървавочервен здравец – Geranium sanguineum L.

geranium-sanguineum кървавочервен здравецЛатинско име на кървавочервен здравец

Geranium sanguineum – Сем. Geraniaceae — Здравецови

Други български имена на кървавочервен здравец

Имена на чужди езици на кървавочервен здравец

bloody crane’s-bill (Английски)

Описание на кървавочервен здравец

Тревисто, многогодишно растение с разклонено от основата и гъсто покрито с власинки стъбло, със силно развито коренище, което при прерязване отначало е светлорозово, е след това почервенява. Листата са с дланевидна, многократно разсечена петура. Цветовете са единични, разположени върху дълга съчленена дръжка. Чашечните и венечните листа са 5, свободни. Венечните листа са два пъти по-дълги от чашката, червени. Тичинките са 10 на брой. Плодниците са 5, с дълги стълбчета. Плодът е разпадлив на 5 едносеменни, слабо окосмени дяла, с дъговидна човка. Цъфти през лятото.

Разпространение на кървавочервен здравец

По сухите каменливи склонове и в храсталаците в пояса на широколистните гори, в планините из цялата страна при надморска височина и над 1000 м. В топлите части на страната не се среща.

Дрога (Използваема част) на кървавочервен здравец

Коренището (Rhizoma Geranii sanguinei).

Съдържание (Химичен състав) на кървавочервен здравец

Около 15% катехинови танинови вещества.

Действие и приложение на кървавочервен здравец

Коренището на кървавочервения здравец действува адстрингентно и противовъзпалително при диарии, стомашно-чревен катар, дизентерия; приложен външно, се предписва при кръвотечение от носа под форма на запарка с тампони, прн кожни заболявания под форма на компреси със запарка, фистули, сърбяши кожни възпаления и др.
Вътрешно се приема под форма на студен извлек — 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се наставят на студено с 2 чаши вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден). Същият извлек се прилага за приготвяне на тампони и компреси.
При същите заболявания може да се използува и коренището на обикновения здравец (Geranium macrorhizum), който се среща навсякъде, около влажните и сенчести камънаци, по скалните места и по градините ; листата му притежават приятна миризма, цветовете му са червеновиолетови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.