Кръвоизлив / кръвотечение от носа

кръвотечениеТой е чест придружаващ симптом при простудни заболявания, дразнене на лигавиците, манипулации в носа и др. Възможни са и кръвоизливи от носа без доловима причина. В такъв случай трябва да се изясни дали кръвоизливът не се дължи на разширени кръвоносни съдове в носната лигавица. Кръвоизливът от носа не е ранен симптом при повишено кръвно налягане, както понякога се посочва.

В повечето случаи той не е опасен. Загубата на кръв не е застрашителна, въпреки че съществува впечатлението за „изтичане като поток“. Почти винаги се отнася за капилярни или венозни кръвоизливи. Допълнителната загуба на кръв при продължително боледуване означава все пак известна промяна в състоянието, към което се прибавя и загрижеността, породена от загубата на кръв.

При домашна обстановка се препоръчват следните мерки:

– повдигане на главата (неправилно е ниското разположение на главата с обръщане назад) — по този начин се намалява до известна степен притокът на кръв;

– леко навеждане на главата напред;

– при необходимост налагане на студени кърпи на врата — те предизвикват рефлекторно свиване на кръвоносните съдове;

– „запушване“ на източника на кървене чрез притискане на носната стена към носната преграда (едно- или двустранно). Това „защипване“ на носа е ефективно, когато източникът на кръвоизлива е разположен в предната част на носа, което се наблюдава най-често.

Ако кървенето не престане, може да се опита т. нар. тампонада. Парче стерилна марля се поставя достатъчно навътре в носа, като се внимава да не се нарани допълнително носната лигавица. Правилната тампонада притиска вените в носната лигавица, при което отвореният съд се запушва.

Ако се окаже невъзможно спирането на кръвоизлива по този начин или кръвоизливът от носа често се повтаря, трябва да се потърси помощта на лекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.