Кориандърът унищожава най-опасните бактерии

кориандър(Coriandrum Sativum)Учените направили тестове и установили: маслото от кориандър е способно да се справи с много щамове на опасни бактерии. Тази билка се използва в народната медицина за облекчаване на болки, спазми, гадене, гъбични инфекции и храносмилателни проблеми.
Сега учените са доказали, че кориандърът също спира растежа на 12 вида бактерии, включително E. coli, салмонела и резистентен стафилокок. В лабораторните тестове са използвли разтвор, съдържащ само 1,6% масло от кориандър.

„Очевидно, дори и толкова малко количество поврежда клетъчните стени на бактериите. Това разрушава бариерата, която разделя бактерии от околната среда, блокира процесите, включително и процеса на дишане. В резултат, бактерията умира „, – казва ръководителят на  изследванията Фернанда Домингес от Университета Бейра Интериор.

Вярно е, че маслото не действа срещу Bacillus cereus (предизвика хранителни токсикоинфекции при хора, в това число синдроми на повръщане и диария) и Enterococcus faecalis (може да е причинител на инфекции на пикочните пътища, на органите на малкия таз, на раните). Т.е., кориандърът действа, ако мембраната е пропусклива, и може да се използва като консервант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.