Какъв е темпът на наддаване през бременността?

Какъв е темпът на наддаване през бременността?
Темпът за наддаването на килограмите през бременността е много индивидуален за всяка една жена.

От медицинската гледна точка за нормално се приема общата сума на теглото до термина да излиза на около 11 – 12 кг. От голяма значение е изходното тегло на бъдещата родилка преди самото зачеване.

Предполага се, че жените с тегло под самата нормата да прибавят повечко килограми през цялата бременност, отколкото жените с наднорменото тегло.

При някои жени се наблюдава наддаването на повечко килограми в първата половина през бременността, но при другите се наблюдава точно обратното, като трупат маса едва след 20-та гестационна седмица. И при двата случая се вземат за напълно естествени през бременността, достатъчно е да не се излиза навън от определените за бременността допустими граници.

Специалистите твърдят, че през първото тримесечие за бременността е напълно нормално жената да качи към един килограм и половина.  За по-слабичките жени нормата е около два килограма, а при жени с наднормено тегло качват около 800 грама.

Темпът на наддаването се ускорява през периода на второто и на третото тримесечие.

От 14-та до 28-та гестационна седмица бъдещата майка качва по около 300 грама за седмица. И след това натрупването на килограми продължава, като почти на месец се качва около по килограм.

През последните седмиците преди самото раждането обикновено е да настъпи лека загуба  на теглото с по 400 – 800 грама, което се приема за нормално и един от предвестниците.

One Reply to “Какъв е темпът на наддаване през бременността?”

  1. Ралица Рачева :

    Почти на всяка жена й се иска да не напълнее повече от тежестта на бебето си докато е бременна. Това обаче е невъзможно. Може обаче да се каже, че се наблюдава известна закономерност – ако жената е била склонна към напълняване преди бременността си, значи през деветте месеца има вероятност да качи повечко килограми. Ако е била със слаба фигура и не е била склонна към напълняване, значи е много вероятно да не качи прекалено много и да възстанови бързо фигурата си след раждането.Хранете се здравословно и мислете за бебето си! Желая ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.