Какво представлява дегенеративното дисково заболяване?

дискова-хернияДегенеративното дисково заболяване, по-популярно с наименованието дископатия е една от най-честите причини за болки ниско в гърба и болки в шията, а също и едно от най-неразбраните заболявания.

За пациента, за който поставянето на диагноза, според която страда от дископатия, често възникват въпроси, включващи:

  • Ако имам болки от дископати, при положение, че съм само на 30 години, колко по-лошо ще става с годините?
  • Възможно ли е дископатията да доведе до „осакатяване”? Ще е необходимо ли да ползвам инвалидна количка?
  • Трябва ли да огранича дейността си? Мога ли да спортувам?
  • Ще се разпространи ли заболяването в други части на гръбначния стълб?
  • Възможно ли е дископатията да причини трайни увреждания?
  • Какво мога да направя, за да не предизвикам това заболяване?
  • Хирургическата намеса неизбежна ли е?

Казано по-просто, дископатията описва симптомите на болка и евентуално излъчващата слабост или изтръпване, произтичащо от някой изместен диск в гръбначния стълб. Докато определението звучи просто, много пациенти диагностицирани с това заболяване се чудят какво точно означава то за тях.

Дегенеративната дископатия може да е подвеждаща

Поставянето на диагноза за наличие на дископатия може да се окаже тревожно за много пациенти, защото това звучи като прогресивно, застрашаващо живота заболяване. Въпреки това, то всъщност не е точно заболяване и не е строго дегенеративно.

За повечето хора понятието „дегенеративно” предполага, че симптомите ще се влошат с възрастта. Въпреки това, терминът не се прилага за симптомите, а по-скоро описва процеса на дископатията с течение на времето.

Макар да е вярно, че дегенерацията на диска може да напредва с времето, болката от дископатията обикновено не се влошава и в действителност състоянието може и да се подобри след като мине определено време.

Друг източник на объркване е създадено от понятието „болест”, което всъщност е погрешно название. Дископатията всъщност не всеобщо заболяване, засягащо целия организъм, а такова, което може да доведе до болка на точно определено място – там, където има изместване на даден диск от гръбначния стълб.

Дегенерацията на даден диск, обаче е естествена част от стареенето и с течение на времето при всички хора ще се проявят промени в техните дискове, като степента на дегенерация може да варира – при някои по-голяма, а при други по-малка. Все пак, не всички хора биха имали симптоми. В действителност, дископатията е доста променлива по своята същност и действие.

Като извод можем да кажем, че всъщност, дископатията не е толкова опасна. Да, тя причинява болка, но с правилното лечение, упражнения и масажи, болката може да се притъпи или премахне изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.