Диета при дископатия

диета при дископатия

Има много неща, които могат да предизвикат дископатия. Едно от тези неща е наднорменото тегло. Реално, това е причината да се говори за „диета при дископатия”.

При споменаването на тази фраза, повечето хора смятат, че болните от дископатия ще се излекуват от болестта като избягват да се хранят с определени храни.

Всъщност, храната няма пряко влияние върху дископатията, а косвено. Спазвайки режим на хранене, възможността да регулирате телесното си тегло и по-точно да го намалите, означава, че и напрежението върху гърба ви също ще намалее. Това от своя страна ще благоприятства за намаляването или напълното изчезване на болката от гърба ви, а оттами на дископатията или поне ще допринесе за по-лесното лечение на заболяването.

Има няколко начина да свалите телесно тегло

На първо място, това е традиционната диета. Има различни диети – някои са плодови диети, при други се набляга само на плодове и зеленчуци или само на месо, трети са комбинирани и т.н. Особено популярна е 90-дневната диета.

Имайки предвид, че заболяването ви е свързано с гръбначния стълб е добре да се храните с храна, съдържаща калций. Полезно е за костите. Е, ако към момента не употребявате такава ен е проблем, но все пак, ако имате възможност – не я пропускайте!

При всички случаи, ако решите да се подложите на диета е препоръчително да се обърнете към диетолог, който да изготви специален хранителен режим, съобразен изцяло със състоянието ви.

Вторият начин е чрез т.н. „вега тест”

Чрез него ще разберете какви храни не трябва да консумирате и какви можете да си позволите да ядете. Теглото тук се сваля постепенно и здравословно, без наличие на т.н. „йо-йо ефект”.

Вега тестът набира все по-голяма популярност. Чрез него се тества поносимостта на организма към определени храни. Например, едни хора нене пълнеят от портокалов сок, но пълнеят от яденето на портокали (плодове). При други пък е точно обратното. Всеки организъм е индивидуален, затова и се изготвя отделно примерно меню + таблица с храните, от които не пълнеете и необходимо да изключите от менюто си, за да загубите телесно тегло.

Третият начин е чрез тренировки

Това е и най-трудният начин! Тренировките обикновено са тежки, трудни и изморителни, водят до мускулна треска и много, много умора! Особено трудни са за хора, които никога до момента не са тренирали и не са свикнали на подобно физическо натоварване. Отслабването чрез физически тренировки е по-бавно и изисква повече усилия, желание и воля, но могат да се постигнат добри и дълготрайни резултати.

Преди да се насочите към тренировките, обаче е необходимо да се консултирате с вашия ортопед и да го попитате дали тренировките, които ще правите, ще се отразят негативно на текущото ви състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.