Девесил – Heracleum sphondylium L.

heracleum-sphondylium девесилЛатинско име на девесил

Heracleum sphondylium – Сем. Umbelliferae — Сенникоцветни

Други български имена на девесил

Имена на чужди езици на девесил

American cow-parsnip, cow-parsnip, hogweed, meadow-parsnip (Английски)

Описание на девесил

Високо (80—150 см) двегодишно или многогодишно растение с мощен корен, подобен на морков, жълтеникавобял. Стъблото е право, ръбесто, набраздено, кухо, с остри четинки, в горната част разклонено. Приосновните листа са твърде големи, с жлебовидна дръжка, която постепенно преминава в листно влагалище; последното, както и влагалищата на стъблените листа обхващат стъблото. Стъблените листа са големи, нечифтоперести, с 1—3 чифта листчета или дълбоко изрязани; листчетата (листните дялове) са ланцетно-продълговати; връхното листче е особено голямо, 3-делно, а всичките са неравномерно, грубо назъбени. Цветовете са разположени в плоски, сложни сенници с 10—25 главни лъча, без листчета в основата им. Цветовете са бели или зеленикави и са устроени както при другите сенникоцветни. Плодовете са дълги 7—8 мм, голи, плоски. Цъфти през лятото.

Разпространение на девесил

Из горите и влажните места на Централна Стара планина на височина между 1000 и 2000 м.

Дрога (Използваема част) на девесил

Надземната растителна част (Herba Heraclei) и коренът (Radix Heraclei).

Съдържание (Химичен състав) на девесил

Листата и цветовете съдържат етерично масло. Коренът и коренището съдържат глутамин, аргинин, галактан и арабан; тези вещества се съдържат и в надземната част, но в следи.

Действие и приложение на девесил

Девесилът е препоръчан при смущения в храносмилането; за възбуждане на апетита и като спазмолитично средство при диарии, дизентерия, стомашен и чревен катар и при кожни заболявания.
Прилага се под форма на приготвен по студен начин извлек — 5 чаени лъжички дрога (корен) се наставят с 2 чаши вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден).
Българската народна медицина прилага корените на девесила под форма на отвара при епилепсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.