Да ядем повече малини, за да забавим стареенето

Малина - Rubus IdaeusКогато си хапваме малини набавяме на организма си мед, калий, магнезий, манган и желязо. Спокойно можем да ги включим и в диетичния си режим, защото в 100 грама плод се съдържат само 52 калории и 6,5 грама фибри.

Малините имат антиоксидантно действие, което се дължи на съдържанието на антоцианини, катехини, кверцетин, елагова киселина и салицилова киселина в тях. Ползите на всяка една от изброените съставки са доказани научно. Те помагат срещу сърдечносъдови, нервно-дегенеративни заболявания и развитието на рак.

Тези червени горски плодчета подпомагат забавянето на стареенето на мозъка и развитието на Алцхаймер. Флавоноидите в тях атакуват свободните радикали, които увреждат мозъчните клетки и ги премахват.

Малините са и отличен източник на витамин С, който също е известен със своите антиоксидантни свойства. Приемането на храни с високо съдържание на витамин С допринася и за по-здрава имунна система. 100 грама плод осигуряват 26,2 милиграма от витамина.

Ароматните плодчета съдържат и витамин А, полезен за зрението. Освен това те са богати и на витамин Е, който е особено важен за подобряването на циркулацията на кръвта, възстановяването на тъканите и нормалното кръвосъсирване. Понижава и високото кръвно.

Поради ниското съдържание на захароза, плодовете се препоръчват при диабет или бъбречни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.