Гръмотрън – Ononis spinosa

гръмотрън

Латинско име на гръмотрън

Ononis spinosa (Lediminosae/Fabaceae)

Други български имена на гръмотрън

бодлив трън, кокоши трън, милобод

Имена на чужди езици на гръмотрън

restharrow, spiny restharrow, thorny restharrow, thorny restharrow (английски); dornige Hauhechel (немски).

Разпространение на гръмотрън

Среща се по сухите ливади, поляните, песъчливите местности, около реките и пътищата, сред храсталаците и пасищата. Разпространено е в цялата страна, някъде като бурен или като плевел в ливадите.

Описание на гръмотрън

Многогодишно тревисто растение с бодливо разклоняващо се стъбло и късо кафяво, а понякога черно коренище. Полухрастовидно. На височина достига до около 60см, а корените му са сабо разклонени, дълги около 50см. Листата към основата са по-дебели и триделни, а тези по-нагоре стават с проста продълговата форма, назъбени и жлезисто окосмени. Цветовете на билката са розовочервени, в редки случаи дори бели. Разположени са по двойки в листните пазви и образуват класове. Гръмотрънът цъфти между Юни и Септември.  Плодът е косо заоблен, власинчест по повърхността, най-често едносеменен.

Дрога (Използваема част) на гръмотрън

Между Август и Октомври се берат корените (Radix Ononidis). Когато се изсушат, отвътре са бледожълти, а отвън – сиво-кафяви. Имат специфична миризма и вкус. Сушенето става възможно най-бързо при температура 45 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на гръмотрън

Съдържа гликозидите ононин, ононид и оноспин, лимонена киселина, калий, калций, минерални соли, фитостерин, етерично масло, спонозин и др. По-голямата част от активните вещества са концентрирани в кората на корените.

Действие и приложение на гръмотрън

Вътрешно се прилага при диуретични заболявания със задържане на течности, бъбречни и пикочни възпаления, камъни и песъчинки в бъбреците и пикочния мехур. Има силно покочогонно действие, поради което улеснява уринирането и предотвратява хипертрофията на простатата. Намалява концентрацията на пикочна киселина в организма, а от там и облекчава болките в ставите. Външно помага при затлъстяване, ревматизъм, кожни обриви и бяло течение.

Приготвяне на гръмотрън

2 чаени лъжици от изсушения корен се варят в 250мл вода за 5 минути, след което се запарва още толкова време. От приготвения чай се пият по 2-3 чаши всеки ден преди хранене.

Внимание!  За да се постигне лечебен ефект е нужно да се приема дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.