Бял бор – Pinus sylvestris

Латинско име на бял бор

Pinus sylvestris (Pinaceae)

Други български имена на бял бор

борика, белок

Имена на чужди езици на бял бор

Scotch pine, Scots pine (английски); pin sylvestre (френски); Fohre, gemeine Kiefer, Waldkiefer (немски); pino silvestre (италиански); pino sylvestris (испански).

Разпространение на бял бор

Расте по топлите склонове с южно, западно и югозападно изложение из цяла Европа на надморска височина между 500 и 2000м. Образува както чисти борови гори, така и смесени.

Описание на бял бор

Представлява вечнозелено дърво с право и здраво стъбло, което на височина достига до над 40 метра. При старите борове кората е дебела и червено-кафява в горната си част, а в долната е сиво-кафява, а понякога и медно червена, докато клоните пък са жълто-кафяви. Листата на бора представляват типичните за иглолистните дървета иглички, които имат дължина 7-8см. Шишарките са с яйцевидна форма и сив цвят. Женските шишарки се отличават с ресовидната си форма. Семето на белия бор е продълговата и издължено отново с яйцевидна форма и сив цвят. Цъфти през Април и Май.  Мъжките цветове са жълти, ресоподобни, събрани в лъжливи гроздове по най-младите клонки, съставени от много тичинки, всяка от които с 2 прашника. Женските цветове се състоят от една червеникава люспа с 2 семепъпки в основата на горната й повърхност. Те са събрани по много в яйцевидни, дълги 7—8 мм, прикрепени върху най-младите клонки шишарчици, които след опрашването започват да нарастват и да се извиват надолу. След близо 2 години семената узряват и шишарките нарастват на дължина до 6—7 см; те са с яйцевидна форма и с пепелявосива, матова повърхност. След това люспите на шишарките се раздалечават и семената опадват.

Дрога (Използваема част) на бял бор

Белият бор има широко предназначение. Използваеми са смолата, младата кора, шишарките и семената.

Съдържание (Химичен състав) на бял бор

Съдържа витамини С, К, В, провитамин А, етерично масло, различни смоли, пиницикрин, пиникрин, танини,минерални соли и горчиви вещества.

Действие и приложение на бял бор

Облекчава заболяванията на дихателната система като ангини, бронхити итуберкулоза, спомага за храчкоотделянето, помага при настинки, ревматизъм, бъбречни и пикочни камъни, скорбут и ишиас. Боровото етерично масло лекува косопад и пърхот, а катранът се използва като антисептик. Въгленът от белия бор служи като активен медицински въглен при отравяния и хранителни разстройства.

Приготвяне на бял бор

Отвара от бял бор можете да приготвите от 50г. борови връхчета, които варите в половин литър вода и към тях прибавяте около 250г. захар. Когато сместа изстине, изсипвате 250г. мед. За белодробен абсцес или хемороиди можете да вземате смола с големината на хапче.

За баня при ревматизъм и кожни заболявания се приготвя отвара: 500 г дрога се вари в продължение на 30 мин с 5 л вода: прибавя се към водата за баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.