Болки в стомаха – храненето е от значение!

стомах болки хранене

Стомашно-чревните проблеми са проблем, които измъчва голяма част от хората, които нямат време, желание или възможности да се хранят здравословно, да се движат, да правят необходимото, за да се чувстват и изглеждат добре.

Когато се появи подобно неразположение, мнозина залагат на самолечението, което обаче невинаги се оказва най-доброто решение.

В редица случаи, резултат от предприетото самолечение е резекцията или отстраняване на част от стомаха.

Когато човек е здрав и храносмилателната му система работи нормално, по хранопровода храната постъпва в стомаха, където подлежи на пълна преработка преди абсорбиране на веществата от тънкото черво. Когато обаче част от стомаха липсва, храната преминава много по-бързо в тънкото черво още преди да е преработена напълно, в резултат на което става скоростно поглъщане на веществата. Това се получава и преди редица други проблеми на стомаха.

Ако консумираме например въглехидрати, които се усвояват лесно, това може да предизвика колебания в нивата на кръвната захар.

Възможни са също така подувания на стомаха, усещане за тежест, комбинирани с гадене, потене, бърза умора и цялостна отпадналост.

За да не стига до подобни ситуации, когато човек страда от различни заболявания на храносмилателната система, добре е той да се храни по 5-6 пъти на ден в малки количества. Най-добре е да се избягват сладките храни, а течностите да се приемат поне половин час след хранене.

За препоръчване е консумацията на белтъчините, които се доставят на тялото от месото, кашкавала, рибата, яйцата, както и приемат на плодове и зеленчуци и на прясно изцедени сокове.

Източник: Здраве.орг

4 коментара за “Болки в стомаха – храненето е от значение!

 1. Bonboncheto :

  А пък личната ми лекарка казва да не се пие кафе на гладно. Много дразни стомаха. А пък като му добавиш цигара става още по зле. Аз не пуша ама имам приятелка която закусва само с кафе и цигари. Тя има язва на стомаха. Гадно е .

 2. Bonboncheto :

  Забравих да кажа че много обичам да пиша тук. Много харесвам статиите и обичам първа да пиша.Страхотни сте!

 3. Bonboncheto :

  Забравих да питам какъв им е проблемът на тези които закусват с цигара и кафе. Ужасно е. Много ми се иска някой от тях да ми отговори.

 4. Bonboncheto :

  Ама почнах мн да забравям. Питам защо където да погледнеш всички пият кафе и пушат цигара. Чувала съм че кафе не можело без цигара. Ама не ги разбирам зле им е не само на стомаха ами на всичко и пак както си го знаят продължават. Защо не мислят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.