Бодливо листен джел – Ilex aquifolium L.

Ilex-aquifolium бодливо листен джел

Латинско име на бодливо листен джел

Ilex aquifolium – Сем. Aquifoliaceae — Джелови

Други български имена на бодливо листен джел

Кошличато бодлива зеленика

Имена на чужди езици на бодливо листен джел

Английски holly, holly (Английски); houx commun (Френски)

Описание на бодливо листен джел

Храст или неголямо дърво с гладка, тъмносивокафява, на младите клонки зелена, лъскава кора. Листата са последователни, кожести, твърди, вечно зелени, яйцевидни или елипсовидни, заострени (на Странджанския var. ciliata Loud, те са ланцетни), долните с бодилести зъбчета, горните често с равен ръб. Цветовете са дребни разделнополови и хермафродитни (растението е полигамно), разположени в листните пазви по много. Чашката е трайна, с 4 зъбчета. Венчето е бяло, 4-листно, несраснало. Тичинките са 4. Плодникът е с горен 4-гнезден яйчник. Плодът е червена ягода с 4 семена. Цъфти в началото на лятото.

Разпространение на бодливо листен джел

Из влажните и сенчести гори. Среща се изолирано в Средните Родопи, по северните склонове на Средна гора, а също така в дълбоките, усойни, влажни долове на Източна Странджа планина (var. ciliata Loud.) и по северните склонове на Беласица.

Дрога (Използваема част) на бодливо листен джел

Листата (Folia Aquifolii).

Съдържание (Химичен състав) на бодливо листен джел

Листата на разпространения в Парагвай вид Ulex paraguariensis съдържат над 2% кофеин и от тях се приготвя масово употребяваното в Южна Америка питие „мате“. Нашият вид не съдържа кофеин. Съдържанието му не е уточнено.
Според някой стари данни дрогата съдържа гликозида илицин. ксантинови бази (илексантин), илексова киселина, танини.

Действие и приложение на бодливо листен джел

Листата на джела са препоръчани като антифебрилно и диуретично средство и се дават при воднянка. ревматизъм, простуда и пр. Прилагат се под форма на отвара: 10 г сухи, нарязани листа се варят с 0,5 л вода. докато изври половината от водата (доза за 2 дни или за 1 ден — по-снлна доза). Диуретичният ефект на джела вероятно се дължи на ксантиновите бази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.