Анасон – Pimpinella anisum

анасон плодовеЛатинско име на анасон

Pimpinella anisum L, сем. Asteraceae

Други български имена на анасон

анис, бедренец

Имена на чужди езици на анасон

Sweet cumin, Aniseed (английски); Anis vert, Boucage (френски); Anis (немски); Anice, Anice verde (италиански)

Разпространение на анасон

Има средиземноморски произход. Култивира се в Южна Европа и Северна Африка. В България се среща като културно растение в по-топлите части на страната.

Описание на анасон

Едногодишно тревисто културно растение с вретеновиден корен, от който се развива едно стъбло. То е изправено, а в горния край разклонено, голо или покрито е дребни власинки, достига височина до 60 см. Листата в долната част на стъблото са прости, със сърцевидна форма, с дълги дръжки. Средните са пересто наделени, с по-къси дръжки. Цветовете са бели, дребни събрани в 8-12-лъчни сложни сенници, нямат чашка, венчелистчетата имат бял цвят. Тичинките са пет. Плодчетата са наребрени отстрани слабо сплеснати, с крушовидна форма. Повърхността им е матова, зеленикавосива, с прилепнали къси власинки. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на анасон

Плодовете (Fructus Anisi). Събират се към края на юли. Имат яйцевидна форма, на цвят са жълто-кафяви, с надлъжни прави гладки ребра и остатъци от плодни дръжки. Имат сладникав вкус и приятна миризма

Съдържание (Химичен състав) на анасон

Етерично масло, съдържащо анетол, естрагол, метилхавикол, анисалдехид, анисова киселина, мазнини, белтъчни вещества, танин, горчиви вещества. Маслото се получава чрез дестилация с водни пари на смлени плодове. При изстудяване до около 15° то се втвърдява във вид на бяла кристална маса.

Плодовете съдържат също и тлъсто масло, холин, захари, цимен.

Действие и приложение на анасон

Възпаление на лигавицата на дихателните органи, суха кашлица, бронхиален катар, бронхит, астма, ларингит, ангина, при болки в стомаха и червата, при възпаление на стомашната лигавица, гастрити, колики, газове, пясък и камъни в пикочния мехур. Подобрява функциите на млечните жлези. Външно – в спиртен разтвор срещу паразити.

Употреба на анасон

  • чай(до 3 чаши на ден) – около 5 гр. плодове се поставят за 1 час в ? литра гореща вода
  • под формата на анасоново масло (Oleum Anisi) – няколко пъти дневно(2-3) накапано (3-4 капки) върху бучка захар.
  • под формата на тинктура – 20 — 30 капки с малко вода 2 — 3 пъти на ден.
  • в комбинация с мента при колики
  • в комбинация със синя слива при ларингит
  • в комбинация с пчелник при суха кашлица и бронхит

Интересно

Анасонът е от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството.

Вкусът му е сладникав, има приятен аромат.

Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия етеричното масло прогонва насекомите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.